sobota 8. októbra 2016

Ježiš vďaka Panne Márii cez Sv. Brigitu zachraňuje hriešnika

Onezdravel nebezpečne istý veľmož, ktorý bol veľký hriešnik a o pokání nechcel ani počuť. Sv. Brigitta mala zjavenie, v ktorom počula hlas Spasiteľov: «Oznám svojmu spovedníkovi, aby nemocného navštívil a spoveď jeho vypočul. Svätá Brigitta poslala kňaza k nemocnému zatvrdenému hriešnikovi; ale márne bolo prísne napomínanie jeho, aby sa z hriechov vyznal. 

Na druhú noc zjavil sa Spasiteľ znovu svätej Brigitte a naložil jej, aby spovedník hriešnika navštívil a vrúcne ku pokániu napomínal. Márne bolo všetko; hriešnik ostal zatvrdený. Po treťom zjavení išiel zase spovedník k nemocnému a oznámil mu, že Kristus Pán z lásky k úbohej duši jeho ústne sv. Brigitte naložil, aby ho ku nemu poslala a ho ku pokániu napomínala, lebo že je ešte čas, aby sa obrátil. 

Tie slová účinkovali, lebo nemocný hriešnik zvolal: «Tak ja biedny hriešnik môžem ešte odpustenie ťažkých hriechov svojich obsiahnuť?» Kňaz potešil zúfalca: «Dobrotivý Boh prijme vás iste na milosť, keď hriechy svoje opravdivé oľutujete.» A hriešnik sa vyznával: «Zúfal som už nad spasením svojím, lebo som sa za 69 rokov nikdy dokonale nevyspovedal a od mladosti pekelnému duchu som slúžil. Teraz neviem, čo sa deje so mnou? Takú veľkú ľútosť cítim v srdci svojom nad hriechami svojimi, jakú nikdy som necítil.» I vyspovedal sa skrúšene zo všetkých hriechov svojich a spokojne zomrel. 

Po smrti jeho mala sv. Brigitta zjavenie, v ktorom jej bolo oznámené, že zomrelý pokáním svojím večnému zatrateniu ušiel a v očistci sa nachádza, a milosť dosiahol, poneváč mával v živote útrpnosť s bolesťami Panny Márie, ktoré pri ukrižovaní Syna Božieho znášala. 

Aká dobrotivá je naša nebeská Matka, ktorá nezabúda na tých, ktorí jej i v malom prejavia náklonnosť.