utorok 11. októbra 2016

Matka ustavičnej pomoci V. Rozšírenie úcty po celom svete

Obraz P. Márie Ust. Pom. sa rozšíril po celom svete ako nijaký iný. Začnime so svätým mestom! Už roku 1866 začali sa maľovať kópie, autentické obrazy, verné napodobeniny, majúce potvrdenie od P. Generála, že sú verné napodobeniny. Tieto sú samým sv. Otcom posvätené. Do roku 1875 bolo poslaných do celého sveta 330, do r. 1902 už 2600, do dnešných čias viac ako 5400. Roku 1927 bolo poslaných 84, r. 1928 93, r. 1929 106 obrazov. Idú na Sibír, do Japonska, na Filipíny atď. A ako predtým mali tento obraz Zuavi, pápežské vojsko, tak teraz je v každej izbe pápežovho seminára. V Taliansku nie je úcta P. Márie Ust. Pom. rozšírená tak, ako by sme očakávali. Jednako sú mnohé miesta, kde tá úcta je, napr. Muro, Polignano, Ciorani, Pagani.

Španielsko nechce nikomu prenechať prvenstvo v úcte P. Márie Ustavičnej Pomoci. V Madride v našom kostole je viac uctená, ako v Ríme. Roku 1886 písal istý redemptorista: „Viete, ako minulého roku zúrila cholera v našom kraji. Zo všetkých členov arcibratstva Matky Ustavičnej Pomoci nezomrel ani jeden na túto chorobu. Celých 14 dní po jej slávnosti boli dni modlitby a pokánia. Všetci sa utiekali k Panne Márii a ozbrojili sa agnuštekmi. Pred obrazom kľačali ľudia po celý deň. I sama kráľovná Kristína prišla a prosila za seba a celú svoju rodinu. Kráľ Alfonz XII. sa dva razy uzdravil na jej orodovanie." Ako veľmi je uctená v Granade, Astorge, Valencii, Pampelone atď., to by musel každý sám vidieť. Iba v Andalúzii jej zasvätili 1200 oltárov.

Vo Francúzsku bol jej obraz už r. 1902 vo viac ako 12.000 kostoloch a kaplnkách a od tých čias vzrástol tento počet tak, že takmer nieto kostola, kde by nebol jej obraz. V mnoho tisíc kostoloch je oltár Matky Ustavičnej Pomoci a pred ním horia lampy, napríklad v Kaskarane 40 lámp. Inde sú jej zasvätené kaplnky, napríklad v La Rochelle v katedrále.

Do írska prišiel obraz pri misiách v Limeriku. Misie boli zakončené trojdňovou slávnosťou na česť P. Márie, pri ktorej bol obraz Matky Ustavičnej Pomoci slávnostne posvätený a vyložený na úctu. Vtedy pristúpilo na 8000 mužov k sv. prijímaniu. Aj do Dublina poslal r. 1869 P. generál Mauron obraz P. Márie Ust. Pom. Loď sa rozbila a ponorila do mora i s nákladom a batožinou. Iba cestujúci sa zachránili a medzi cestujúcimi bol i obraz, ktorý sa nevysvetliteľným spôsobom dostal na záchranný čln.

V  Anglicku je uctievaná hlavne v Bishop - Eton, kde sa stávajú mnohé zázraky, ďalej v katedrále Leeds a Middlesborough, ktoré sú jej zasvätené. I v samom Londýne sú jej zasvätené dva kostoly. Podobne v Škótsku. Áno, i v mnohých anglikánskych kostoloch sú jej obrazy.

I v Belgicku je úcta P. Márie Ust. Pomoci veľmi rozšírená. V minulom storočí, keď boli prenasledované katolícke školy, zavesili katolíci do každej triedy obraz P. Márie Ustavičnej Pomoci. V istom našom kostole v Belgicku za jeden rok rozdajú 40.000 obrázkov. Najslávnejší kostol zasvätený P. Márii Ust. Pom. je v Roulers.                                                         

V Holandsku sú jej zasvätené kostoly v Amsterdame, Rosendale, Witteme atď. V Nemecku je najviac uctievaná v diecéze Kolín (Koln). Podľa svedectva samého arcibiskupa je takmer v každom kostole jej obraz. To platí i o paderbornskej, ministerskej a trevírskej diecéze. 

R. 1908 poslali do Nemecka 46 autentických obrazov, r. 1911 27, r. 1914 40. Do Rakúska dostala sa úcta Panny Márie Ust. Pom. na prvom mieste do Viedne, do kostola redemptoristov na Nábreží. V tomto kostole je pamätný oltár s obrazom P. Márie Ust. Pom., pred ktorým sa modlievajú nespočetní mariánski ctitelia. Tento mariánsky kostol bol a je útočišťom slovanských národností. Tam sa konajú pre nich pobožnosti, kázne, bohoslužby. Tam kľakávajú pred obrazom Matky Ust. Pomoci a odporúčajú jej svoje záležitosti.

Aj inoverci sem prichádzajú a pozorujú pobožnosti a úctu P. Márie Ust. Pom. Raz prišla do kostola na Nábreží vznešená pani z Ruska a bola mariánskou pobožnosťou veľmi dojatá. Obraz P. Márie Ust. Pom. sa jej veľmi páčil. Hovorila: „I my ctíme P. Máriu, ale nie tak dôstojne, ako katolíci, ó, prečo nemáme tú istú vieru, aby sme mohli P. Máriu ctiť, ako katolíci!" Kúpila obrázky P. Márie Ust. Pom. a darovala ich pravoslávnym biskupom, aby ich naklonila k pravej viere.

Horlivými ctiteľmi Matky Ust. Pomoci boli i vznešené osoby. R. 1891 ochorela opátka Margita, dcéra arcikniežaťa Ľudovíta. Vtedy sa konala slávnosť 25-ročnej pamiatky prenesenia obrazu. Na Nábreží oznámili zhromaždenému ľudu, aby sa za ňu modlil. I jej bratia a sestry sa prišli za ňu pomodliť pri oltári P. Márie Ust. Pom. Aj ona sama sa odporúčala Matke Ust. Pomoci. A Boh pomohol. Na orodovanie P. Márie sa uzdravila. Po svojom uzdravení priniesla z vďačnosti Panne Márii dar, urobený z najmilších svojich skvostov. Bolo to zlaté srdce, ktoré zdobí hviezda. Uprostred hviezdy je veľký rubín, obložený diamantmi, ramená hviezdy sú ozdobené perlami a diamantmi. Na srdci je nápis: „Blahoslavenej Panne Márii Ustavičnej Pomoci za nadobudnuté zdravie obetuje arcikňažná Margita Žofia."

P. Mária Ust. Pomoci je uctená i v Hernalsi vo Viedni, kde jej je zasvätený kostol. Podobne v Eggenburgu. Zvlášť vrúcne ju ctia v Katzelsdorf e pri Viedenskom Novom Meste. Ľudia chodia často i z veľkej vzdialenosti do tohto kostola a už niekoľko hodín pred otvorením kostola čakajú pri dverách. Neboja sa snehu, dažďa a ďalekých ciest. Nie menšia horlivosť sa javí v Hornom Rakúsku. V Puchheime takmer v každom dome môžeme vidieť v mieste samom i v susedných dedinách obraz P. Márie Ust. Pomoci na čelnom mieste v izbe. Niektoré rodiny pokladajú P. Máriu za domácu paniu. Pred jej obrazom konajú ranné a večerné modlitby a v sobotu spoločne sv. ruženec. Mnohí gazdovia a gazdiné vážia si tento obraz ako najväčší poklad. P. Mária žehná tejto krajine v časnom i duchovnom ohľade a živote.

V Štýrsku je úcta P. Márie Ust. Pom. rozšírená najmä v Mautrave a v Leoben. V Tirolsku je obraz P. Márie nielen v kláštornom kostole v Innsbruku a v prepoštskom kostole v Bocene, ale i vo všetkých iných kostoloch a kaplnkách, áno i na verejných cestách a miestach. Vo františkánskom kostole v Rocene je obraz P. Márie Ustavičnej Pomoci obklopený sto striebornými srdcami, ktoré dokazujú, že P. Mária pomáha.

V  Čechách bola najprv ctená v Prahe. Roku 1869 obraz, maľovaný na dreve, posvätil P. Maštalíř a bol vyložený na verejnú úctu. Je tam až doteraz. R. 1877 sa utvorilo arcibratstvo P. Márie Ust. Pomoci, ktoré má vyše 15.000 členov. Roku 1880 dali ctitelia P. Márie urobiť pre obraz zlaté korunky. Tieto neskoršie zamenili za drahocennejšie. Podobne dali i nový rám na obraz a do neho zasadili pozostatky 47 svätých, najmä sv. Alfonza a Klementa. 25. januára 1883 premenovali kostol na kostol P. Márie Ust. Pom. a sv. Kajetána. Veriaci priam obliehajú oltár P. Márie. Na Morave je obraz P. Márie Ust. Pomoci v kostole sv. Michala v Brne, na Červenke a inde. Áno, v mnohých farských kostoloch sú jej "zasvätené oltáre.